kosmimata q-jewellery normal

Τ Η Λ.     2 3 1 0    2 3 8    3 1 8

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΙΣΟΔΟΣ | ΕΓΓΡΑΦΗ
Το Καλάθι σας είναι άδειο.
shopping_bag


Βέρες Γάμου

E-mailΕκτύπωση

 

Σε όλα τα χρονικά φάσματα της ανθρώπινης ιστορίας, ξεκινώντας από12074_2 τη Μεσοποταμία κι αργότερα την Αίγυπτο και στη συνέχεια την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το Μεσαίωνα, γύρω απ το σχήμα του κύκλου περιδινούνταν λογικές και συμβολισμοί σχετικά με τη σημασία του. Περίσσιο ενδιαφέρον όμως φαίνεται να’ χει η πορεία αυτών των συνειρμών μέχρι τις γνωστές σ’ εμάς βέρες.

Ως προγονική μορφή της σημερινής βέρας εμφανίζονται δαχτυλίδια κατασκευασμένα από καθημερινά υλικά όπως δέρμα, ελεφαντόδοντο ή οστά, τα οποία αποτελούσαν το μέσο με το οποίο οι πιστοί της εποχής φανέρωναν την αφοσίωσή τους στις θεότητες του ηλίου και της σελήνης. Η ομοιομορφία στο σχήμα τους αποτέλεσε την έμπνευση της δημιουργίας των συγκεκριμένων δαχτυλιδιών που συμβόλιζαν το δεσμό των ουράνιων αυτών σωμάτων καθώς και την αιώνια φύση τους.

7802778028_1Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι φορούσαν το δαχτυλίδι αυτό στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού χεριού. Η λογική είναι ότι οι φλέβες του αριστερού χεριού οδηγούν άμεσα στην καρδιά. “Venaamoris” θα ονομαστεί πολύ αργότερα από τους Ρωμαίους, δηλαδή η φλέβα της αγάπης. Η συγκεκριμένη νοοτροπία έχει υιοθετηθεί σήμερα από το σύγχρονο δυτικό κόσμο, καθώς σ’ όλες σχεδόν τις πολιτείες της Αμερικής η βέρα φοριέται στο ίδιο αυτό δάχτυλο. Στην ανατολική Ευρώπη παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι συνηθίζουν να τη φορούν στο δεξί χέρι καθώς έχουν ταυτίσει την πλευρά αυτή με το καλό, το αγαθό και το αρεστό προς το Θεό. Απόδειξη αυτού η μετεξέλιξη της λατινικής λέξης «sinister», που πρώτα σήμαινε «αριστερά», ενώ πλέον δηλώνει το αμαρτωλό.

Στο πέρασμα των αιώνων ακόμα κι αυτά τα κοσμήματα εξελίσσονται. 191_10Τα υλικά από τα οποία φτιάχνονταν αποδείχθηκαν αδύναμα μπροστά στη φθορά και γρήγορα αντικαταστάθηκαν από πιο ανθεκτικά υλικά όπως είναι ο άργυρος, ο χαλκός κι ο ορείχαλκος. Μ’ αυτόν τον τρόπο φαινόταν και ο πλούτος των κατόχων. Τα δαχτυλίδια άλλωστε συμβόλιζαν τότε την επισφράγιση κάποιας εμπορικής συμφωνίας. Με τον ίδιο τρόπο η σημερινή βέρα συμβολίζει την επισύναψη μιας σχέσης και την υπόσχεση του γάμου.

Ιστορικές αναφορές προσφέρουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη χρήση της βέρας. Το 860 μ.Χ. ο Πάπας Νικόλαος έκανε υποχρεωτική τη χρήση βέρας για την τέλεση του μυστηρίου με απαραίτητο μάλιστα υλικό το χρυσό. Έτσι η βέρα θα συμβολίζει την ομορφιά που αντέχει στο χρόνο αλλά θα δηλώνει ταυτόχρονα με το κόστος της πως ο άνδρας τιμάει την απόφασή του. Ακόμα, μεσαιωνικοί ιππότες συνήθιζαν να κόβουν το δαχτυλίδι τους στη μέση προσφέροντας το μισό στην αγαπημένη τους.

408137_1Καταλήγοντας στην εποχή μας η βέρα εξακολουθεί ν’ αποτελεί πηγή συμβολισμών. Το σχήμα του κύκλου δε θα μπορούσε να περιγράψει ακριβέστερα την ένωση δύο αυτόνομων και ταυτόχρονα μισών κομματιών. Οι δύο βέρες θυμίζουν δύο κρίκους μιας αλυσίδας, της αλυσίδας της ζωής. Το κενό στο κέντρο συμβολίζει την είσοδο στο ανεξερεύνητο, ένα μέλλον άγνωστο αλλά και κοινό για τους δύο συντρόφους. Τέλος, κι η εφαρμογή ακόμα έχει σημασία. Ένα χαλαρό δαχτυλίδι οδηγεί κατά το έθιμο σ’ ένα γάμο όπου η μία πλευρά θ’ αποζητά το ενδιαφέρον της άλλης. Αντιθέτως, ένα σφικτό δαχτυλίδι θα σημάνει μια επώδυνη κι ασφυκτική σχέση. Γι’ αυτό κι η εφαρμογή κρίνεται σωστό να είναι τέλεια.

Πέρα απ’ τους συμβολισμούς όμως σημαντική είναι κι η προετοιμασία που αφιερώνει κάποιος στην επιλογή της βέρας. Είναι χαρακτηριστικές οι σκέψεις που οδηγούν στο σχεδιασμό, αφού σε αντίθεση με το νυφικό ή το γαμήλιο κοστούμι, η βέρα είναι κάτι που φοριέται συνεχώς. Παράγοντες που επηρεάζουν το σχέδιο αυτού του κοσμήματος είναι ο τρόπος ζωής, η δουλειά και το προσωπικό στιλ. Επιπροσθέτως, διαφορετικές επιλογές συναντώνται ακόμα και στην επιλογή υλικού με το χρυσό να κατέχει φανερά την πρωτιά. Κίτρινος, λευκός ή ροζ χρυσός δεκαοχτώ, δεκατεσσάρων ή εννιά καρατίων είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές.

Μπορεί συνεπώς να φαίνεται απλό εμφανισιακά κόσμημα η βέρα, αλλά ως ζήτημα μόνον απλό δεν είναι. Το κατάστημά μας λοιπόν στέκεται πλάι σε κάθε ενδιαφερόμενο, αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο και καθιστά έτσι το μονοπάτι της επιλογής της βέρας εύκολο και συνάμα ευχάριστο, όπως ακριβώς οφείλει να είναι η αφετηρία του πιο όμορφου ταξιδιού ενός ανθρώπου.