kosmimata q-jewellery normal

Τ Η Λ.     2 3 1 0    2 3 8    3 1 8

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΙΣΟΔΟΣ | ΕΓΓΡΑΦΗ
Το Καλάθι σας είναι άδειο.
shopping_bag


Χρυσός

E-mailΕκτύπωση

Ο χρυσός αποτελεί πρώτη ύλη στην κατασκευή κοσμημάτων εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ιστορία του ξεκινάει πάνω από τρείς χιλιάδες χρόνια πριν. Η σπανιότητα και το ζεστό του χρώμα έδωσαν μεγάλη αξία στο χρυσό από πολύ νωρίς στην ιστορία των πολιτισμών, ο χρυσός αποτέλεσε μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το κοινό σημείο αναφοράς όλων των νομισμάτων του κόσμου. Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό, κάθε χώρα καθόριζε την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος με τον χρυσό και έτσι προέκυπταν και οι ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων.

Για τους χρυσοχόους, η μαλακότητα του μετάλλου και η φυσική ομορφιά του ασκούσαν πάντα μια ακαταμάχητη γοητεία ενώ αποτελούσε και πρόκληση στην ικανότητα τους στην κατεργασία του. Μεγαλύτερο προσόν ακόμα αποτελεί το γεγονός ότι ο χρυσός δεν διαβρώνεται ούτε αμαυρώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η μαλακότητα του επιτρέπει την κατεργασία του σε οποιαδήποτε μορφή, είναι χαρακτηριστικό ότι 20 γραμμάρια χρυσού μπορούν να μετατραπούν σε μια ίνα που μπορεί να έχει μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο ή σε ένα λεπτό φύλλο χρυσού με εμβαδό πάνω από 20 τετραγωνικά μέτρα. Σε όλα αυτά εάν προσθέσουμε και τη σπανιότητα εύρεσής του στη φύση, το συνολικό απόθεμα χρυσού στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι μόλις γύρω στους 155,000 τόνους, μπορεί κάποιος να αναλογιστεί και να εκτιμήσει την αξία ενός χρυσού κοσμήματος.

Λόγω της μαλακότητας του χρυσού η κατασκευή ενός κοσμήματος επιβάλει τη χρήση κι άλλων μετάλλων έτσι ώστε το κόσμημα να διατηρεί το σχήμα του και να έχει την ανθεκτικότητα και αντοχή στην καθημερινή χρήση. Στην ουσία λοιπόν κάθε κόσμημα κατασκευάζεται από ένα κράμα χρυσού και άλλων μετάλλων όπως ο χαλκός και το ασήμι. Η περιεκτικότητα του κράματος σε χρυσό μετριέται με δύο τρόπους, είτε σε καράτια είτε σε βαθμούς ‰. Ο μέγιστος βαθμός σε καράτια 24 αντιστοιχεί στο 1000‰ και επομένως αντιστοιχεί σε καθαρό χρυσό. Ένα κόσμημα 18 καρατίων, αντίστοιχα, είναι 750ο στην κλίμακα x‰ και σημαίνει ότι το κόσμημα είναι κατασκευασμένο από κράμα μετάλλων περιεκτικότητας 75% σε χρυσό.

Ένα χρυσό κόσμημα μπορεί να αποτελέσει την τελική πινελιά σε κάθε σας εμφάνιση, ανεξάρτητα με την περίσταση. Όταν αγοράζετε ένα χρυσό κόσμημα, δώστε προσοχή ώστε να υπάρχει σε αυτό η σφραγίδα που αναγράφει την περιεκτικότητα του σε χρυσό καθώς και (για την Ελλάδα) τον αριθμό του εργαστηρίου στο οποίο κατασκευάστηκε. Κάθε κόσμημα οφείλει να αναγράφει αυτούς τους αριθμούς, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει αμφιβολία ως προς την ποιότητα και γνησιότητά του.

 

Λευκός χρυσός

Ο λευκός χρυσός έγινε αρκετά δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1920 σαν εναλλακτική της πλατίνας και λόγω της διαφορετικότητας του στην όψη. Οι ιδιότητες του λευκού χρυσού είναι ίδιες με του κίτρινου χρυσού μόνο που εδώ χρησιμοποιούνται διαφορετικά μέταλλα κατά την παρασκευή του κράματος τα οποία του δίνουν και το λευκό του χρώμα. Μέταλλα τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται είναι το νικέλιο, ο ψευδάργυρος ή ακόμα και πλατίνα. Η μέθοδος βαθμολόγησης της περιεκτικότητας σε χρυσό είναι ακριβώς ίδια με του κίτρινου χρυσού, σε καράτια ή βαθμούς ‰, μόνο που εδώ τα άλλα μέταλλα του κράματος είναι διαφορετικά σε σχέση με τον κίτρινο χρυσό. Ο λευκός χρυσός δε θα πρέπει να συγχέεται με την πλατίνα καθώς η πλατίνα είναι διαφορετικό μέταλλο το οποίο μάλιστα είναι πολύ πιο σπάνιο από τον χρυσό και επομένως αρκετά πιο πολύτιμο.

Τα περισσότερα κοσμήματα από λευκό χρυσό κατεργάζονται στο τελείωμα με επιπλατίνωση ώστε να αποκτούν αυτή την εντυπωσιακή λάμψη και το λευκό του χρώματος. Με την πάροδο του χρόνου όμως, είναι λογικό η επιφάνεια να χάσει τη λάμψη που της προσέδωσε η επιπλατίνωση. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την ταλαιπωρία που υφίσταται για παράδειγμα ένα δαχτυλίδι στην καθημερινή χρήση. Αν επιθυμείτε τη διατήρηση του κοσμήματός σας στην αρχική του κατάσταση, τότε καλό είναι να μας φέρνετε το κόσμημα περίπου μια φορά το χρόνο για να σας το επιπλατινώνουμε και να το επιστρέφουμε σε εσάς σαν καινούριο.